S -Mamma till Felicia & Alice

Svar på fråga:

Publicerad 2014-08-19 13:19:25 i Livet,

Hej! Hur är din inställning till att dela på föräldraledighet, dvs jämställdhet kring den och tiden med sitt gemensamma barn? Extra nyfiken eftersom du nämnde ekonomin som ett (självklart?!) skäl till att du ska vara hemma mest. Många värdesätter jämställdheten och rätten för pappan att vara hemma med sitt barn mer än pengarna man "förlorar". Delar man får man jämställdhetsbonus så man förlorar inte ens särskilt mycket.. Allt för att uppmuntra till att dela! Som du säkert märker är jag förespråkare för att Alla vinner (framförallt psykiskt och i relationen med barnet) på att dela på föräldraledigheten, inte nödvändigtvis 50/50 men jag har svårt att förstå varför endel mammor (och pappor?) väljer att mamman ska vara hemma i typ 1,5 år och pappan enstaka dagar/veckor.. Så det är intressant att höra andras synsätt. MVH/Elin, mamma till en tjej på 5,5 månader :)
 
Svar: Hej! Jag är positivt inställd till att man delar på föräldraledigheten, om det går. Alla familjeförhållanden ser olika ut, och jag tycker att det är upp till var och en hur man vill göra. Det är självklart viktigt att barnen får vara med sina pappor, och papporna med sina barn. Men trots att det ska vara så himla jämnställt så tycker jag inte att det är det.. Visst får man bonusen men i vårt fall förlorar Sonny såpass mycket pengar, och dagar. Så det känns inte värt det för någon av oss. 
 
Han jobbar som grävmaskinist och kör raka veckor ( 06,30-16) & är därmed ledig & hemma alla kvällar, helger och röda dagar. Jag jobbar som undersköterska och jobbar alltså både dagar, kvällar och helger. Sonny tjänar såpass bra att jag kan ta ut 15 dagar i föräldrapenning i månaden. Skulle Sonny vara hemma skulle det gå åt bra mycket mer då jag inte tjänar lika bra som honom. Så för oss var det självklart att jag skulle vara hemma, och det ekonomiska var en stor del av det! I alla fall för oss. Vi vill liksom ha dagar kvar tills Felicia börjar på dagis i september nästa år, och gärna några dagar kvar att ha framöver! Sen har väl Sonny tänkt vara ledig lite extra då och så, så han missar inte mer tid med Felicia än han behöver om vi säger så.. 
 
Eftersom att jag ammar så mycket fortfarande & har tänkt fortsätta med det ett tag till så hade det heller aldrig fungerat att han var hemma med Felicia så mycket, för då hade jag liksom fått ge upp amningen. Visst, när hon blir över året blir det bara att amma på kvällar och nätter, men ändå. Så för oss har det aldrig varit något snack om saken, det är jag som ska vara hemma. Dels älskar Sonny att jobba, & så är han väldigt rastlös av sig. Så han hade nog inte njutit av att vara hemma så som jag gör. Sen vill jag vara hemma, så det passar oss perfekt att jag är hemma mest. Sen får vi se hur det blir, eventuellt kommer han kanske få ta några veckor nästa sommar eller så, beroende på hur jag känner inför att börja jobba & hur det ser ut med föräldradagarna och sånt. 
 
Jag är positivt inställd till att papporna är lediga med sina barn, men eftersom att Sonny har de arbetstider han har, och jag jobbar oregelbundet när jag jobbar så känner vi att vi får ut mest av att ha det såhär. Vi är nöjda! Sen får man ju spara sina föräldradagar tills barnen fyller 12, så han hinner nog vara hemma han också. Som det ser ut nu så ska dom försöka jobba i fredagarna på det arbetet Sonny är nu, så det känns ovärt att jag ska jobba 5-6 dagar i veckan när han är ledig såpass mycket! :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sandra Eriksson

- Mamma till Felicia född 20140116 & Alice född 20151111

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela