S -Mamma till Felicia & Alice

Svar på frågor:

Publicerad 2014-08-18 18:52:31 i Livet,

Hej hur delar ni upp föräldraledigheten? :)
Svar: Hej! Vi kommer inte dela upp den alls i nuläget :) Jag har fått ta över alla Sonnys pappadagar, förutom de 60 dagar som han inte får ge bort! Som det ser ut nu ska jag vara hemma med Felicia tills september nästa år. Vi snålar med mina dagar & så är planen att jag ska jobba lite nätter tills hon börjar på dagis. Sonny tar föräldraledigt på klämdagar & kanske någon vecka då och då framöver beroende på hur det ser ut då :) Han har lite svårare att ta ledigt och just nu ammar jag fortfarande. Sen tjänar han bättre än mig så det känns rätt självklart att jag är hemma mest :) 
 
Berätta om hur det är att vara föräldraledig? 
Svar: Haha åh vad svårt, det är ju olika för alla. Men jag ska försöka. Jag älskar verkligen att få vara hemma med Felicia. Dagarna går dock alldeles för fort! Det är så himla skönt att kunna göra det man känner för, träffa folk eller bara vara hemma och mysa! & som det känns nu så skulle jag kunna gå hemma resten av livet i princip.. Jag njuter verkligen av varje dag! Det känns faktiskt lite jobbigt att Felicia kommer börja på dagis och att jag måste börja jobba igen framöver.. Jag skulle gärna stanna kvar i bebisbubblan! Jag känner mig rätt bortskämd som får vara hemma med Felicia. Så om du frågar mig, så är det verkligen en lyx att få vara hemma med den personen som man älskar mest av alla på hela jorden - sitt barn!
 
hej. har massa frågor, hoppas du vill svara!:)
hur var din graviditet? något du inte kunde äta och fick du några galna cravings? hur kändes det, var det som du trodde ovh trivdes du med att vara gravid?
kan du inte dela med dig av din förlossningshistoria? hur allt gick, dina tankar, osv.
var livet med barn som du tänkt dig? känns det lätt/svårt? är det lika tufft som alla säger?
hur tänker ni med föräldrar dagarna, ska ni dela lika? hur länge ska hon få vara hemma? tänker ni förskola sen och vilken?:) många frågor, men ska själv bli mamma och du verkar vara en klok tjej!:) 

kram på dig och sessan!!!
 
Svar: Hej! Tack så mycket! Jag ska självklart svara på dina frågor :)
Min graviditet var jättebra. Mådde illa de första 16-20 veckorna, men slapp kräkas så mycket. Vet att jag kräktes av trötthet någon gång när jag jobbat natt, men annars så! Jag hade dock vääääldigt svårt med maten. Kunde inte laga mat eller känna lukten av den. Så blev mest frukt och yoghurt och sådant i början. Om någon annan lagade kunde jag dock äta, så Sonny fick sköta maten hela tiden, haha. Kunde dock INTE äta kött eller kyckling! Var helt besatt av annanas och julmust, så det var nog mina ordentliga cravings. Åt mycket ost också, sådan där med den röda skrattande kon på! haha. 
 
Det var helt underbart att vara gravid, samtidigt som det var förjävla jobbigt ibland. Trivdes bra med min kropp och sådär. Men var ganska rädd och nojig större delen av tiden. Finns ju väldigt mycket risker med en graviditet liksom. Var också riktigt jobbigt att ha foglossning, och jag fick det redan i vecka 8-9. Har så sjukt ont. & så var det jobbigt att vara trött mest hela tiden. Sov väääldigt mycket de första 15 veckorna minns jag. Men min gaviditet var ändå bra!
 
Jag hade nog inte funderat så mycket på hur det skulle kännas att vara gravid. Det är liksom något som inte går att föreställa sig.. Så tog det lite som det kom. 
 
Absolut! Kan lägga ut en förlossningsberättelse i ett annat inlägg!
 
Jag tycker att livet med barn är helt underbart! Mycket lättare än jag föreställt mig. I alla fall nu. Det var lite läskigt i början, man kommer liksom hem med en liten människa som man inte känner. Som ska bo hos mig, i mitt hem, och vara min i resten av mitt liv. Någon som är totalt beroende av MIG. Det var läskigt till en början. Det är konstigt men det stämmer verkligen, man har medfödda mamma-instinkter! Så allting har liksom fallit sig naturligt. Sen har vi fått en vääääldigt snäll bebis. Så det är inga problem att ha barn om du frågar mig. Allting tar bara liiiite (läs:mycket) längre tid, för man har liksom en liten chef här hemma.. 
 
Har svarat på frågan om föräldradagarna i det här inlägget lite längre upp! Vi har nog tänkt att ha Felicia på någon av dagisen nere vid skolan! Gullvivan och Folkasbo(?) tror jag dom heter! Hon ska få börja i september nästa år! :)
 
 Hur fungerar det att träffa kompisar nu när du har en bebis? Och när kommer du testa att ha barnvakt till Felicia första gången? Vilken ålder alltså
Svar: Jag tycker att det fungerar jättebra att träffa kompisar trots att jag har en bebis. Eller ja, så upplever jag det i alla fall. Men det blir alltid på Felicias villkor, så lite annorlunda blir det ju. Men jag ser det inte som ett hinder. Om det är riktiga kompisar så förstår dom att dom får anpassa sig lite efter mig och mitt barn. & hittills har det inte varit några problem. Visst känns det lite träligt när Felicia är ledsen eller har en dålig dag. Men det känns ändå som att mina vänner förstår det. 
 
Tanken är att jag ska börja jobba lite nätter framöver, och då ska min mamma ha Felicia hos sig, om jag jobar en vardagnatt eftersom att Sonny jobbar i veckorna. Men barnvakt för att roa mig eller bara lämna bort kommer nog dröja läääänge. Har verkligen inget behov av att lämna bort henne. Kan inte hon följa med, så står jag oftast över! Så det blir nog att vi lånar ut henne när hon själv tycker det är roligt att vara hos mormor&morfar eller farmor&farfar :) 
 
var det något du undvek att äta eller att göra under graviditeten? lyssnade du på allt och alla med deras tips?:)
Svar:  Jag undvek sådant som man inte får äta enligt livsmedelsverket mest. Men sedan kunde jag inte äta kött eller kycklig för då ville jag mest kräkas! haha. Vet att jag undvek vindruvor också, just för att det är så mycket kemikalier i dom! 
 
Sedan hölls jag inte i rabatterna eller tömde kattlådan eftersom att det kan finnas parasiter som är skadliga för bebisen. Annars levde jag på som vanligt :)
 
Jag lyssnade inte så mycket på vad andra sa, även fast många ville tala om för mig hur man ska och inte ska göra & känna. Ville jag ha råd så bad jag om dom i princip. Trots att människor menar väl så kan man lära sig när det är tid och otid att lägga sig i :) Var jag osäker på något frågade jag min barnmorska. Googlade ALDRIG eftersom att jag redan var rätt nojjig som det var!
 
Hejsan känner inte dig utan har bara läst din blogg. Vad var det där med att Felicia inte skulle sova i eran säng? Har hört att det är jättebra för bebisar att sova hos sina föräldrar :o
 
Svar: Hej! Jo det är så att väldigt många har lagt sig i vart Felicia sover. Jag har fått höra både en och tio gånger att hon kommer bli så jäkla bortskämd och att vi kommer få ett helsike att få henne att sova i egen säng sedan. För små barn SKA minsann sova i egen säng..
Men så har inte vi resonerat. Man rekomenderar ju att bebisen ska få den närhet som den har behov av, och jag har ju ammat. Så har liksom inte orkat att springa upp och ner hela nätterna.
Vi har också haft som regel att om Sonny druckit alkohol så har han fått sova på soffan. För att det inte ska hända något. 
& det roliga är att Felicia kan sova i egen säng när det passar oss. Jag tar alltid allting på hennes villkor för att hon ska få vara en trygg bebis och bli ett tryggt barn! 
Jag har dock mått väldigt dåligt över att folk har lagt sig i vad jag gör med mitt barn, för jag tycker inte att dom har med det att göra.& mig gör det ingenting att hon sover i vår säng. & inte Sonny heller. För huvudsaken kommer alltid vara att hon ska vara en trygg bebis & må bra! Så vill hon sova hos sin mamma & pappa, ja då får hon det :)
 
 
Kan du berätta lite om emmaljunga city cross? Vad har ni för liggdel? Är ni helt nöjda? Om ni hade köpt vagn igen, hade det blivit samma då?
Svar: Vi har som sagt Emmaljunga City cross -13, & vi är helnöjda. Vi valde fyra fasta hjul eftersom att jag tycker det är fult med svängbara och små, haha. Det som är sämst är att den i princip fyller hela bagagen på vår bil. Men det är också det ända negativa jag har att säga om den.Vi har hårdliften som tillhör vagnen, och den är vi också nöjda med. Det var lite jobbigt i slutet när hon ville sitta eftersom att det inte fanns ryggstöd i liggdelen, och hon var för liten för sittdelen. Så hade vi gjort om det hade vi nog haft en mjuklift istället. Sen vill man ju alltid byta och förnya sig. Meen jag hade nog gjort samma val igen. För jag har alltid sagt att jag ska ha en sådan vagn som vi har nu! 
 
Vad ska du göra efter föräldraledigheten? :))
Svar: Som det ser ut nu så kommer jag nog fortsätta att arbeta som undersköterska på USÖ :)
 
vet ju att ni förlovat er, har ni planer på att gifta er?:) 
hur skulle ditt drömbröllop se ut?:)
Svar: Ja precis, vi förlovade oss när vi firade fyra år tillsammans! Vi har inga planer på att gifta oss. Inte nu eller framöver vad vi känner nu! Är inte alls intresserad av att gifta mig, haha. Vi kände att en förlovning får räcka för oss, i nuläget. Sen vet man ju aldrig.
 
Jadu. Om jag skulle vilja gifta mig skulle jag nog vilja ha hela kittet. Princessklänning, blommor i överflöd och you name it. Meeeeeen jag skulle ALDRIG lägga dom pengarna på ett bröllop. Så ett litet hemma i trädgården skulle nog gå lika bra, haha. 
 
svårt att veta när hon är så liten, men tror du att du och Sonny har samma uppfostringsätt?:) 
tänker ni lika kring allt det?:)
vad tror du att du kommer bli för slags mamma?:) 
kram och superkul att du har frågestund!
älskar när du bloggar!
 
Svar: Jag tror att vi tänker rätt lika om hur vi ska uppfostra Felicia, vissa grejer har man ju redan kommit in på och pratat om. Vi har dock kommit överens om att om en av oss säger nej, så kommer det alltid bli ett nej. För är en av oss inte trygg i att säga ja, så ska vi respektera det. Sen kan vi diskutera vidare och kanske ändra oss tillsammans, men säger en nej, så är det så! 
 
Jag vet faktiskt inte. Jag är ganska lugn och inte så nojjig med det mesta. I alla fall så länge jag har kontroll, speciellt nu när hon är så liten. Jag kommer nog ha en del krav & många regler för att hon ska bli så bra som hon kan bli, samtidigt som jag kommer att respektera henne efter vem hon är, vad hon vill och vilka förmågor hon har. Jag tycker att det är hälsosamt att ha krav, men jag ska se till att hon inte ställer för höga på sig själv så som jag alltid gjort. 
 
Jag hoppas att jag blir (är) en lugn, harmonisk, tuff och rättvis mamma. Sen kommer hon alltid vara min lilla tjej och säga NEJ lär bli en utmaning! Hon är redan nu en liten tjej med en STOR vilja!
 
Haha, tack. Vad roligt att höra :*
 
Hur mycket kostar det att ha barn? :p i snitt varje månad? :)
 
Svar: Ska jag vara ärlig har jag faktiskt aldrig räknat på det.. Men en hel del. 75% av mina/våra pengar går ju till henne. Men i stora drag månadsvis så cirka:
Sparande: MINST 500
Blöjor: 400/500
Försäkring: 250
Mat: (Puré, mellanmål, gröt mm): 400
 
Sen tillkommer ju våtservetter, kläder, leksaker och sådant där. Så det blir en hel del :) Köper ju ganska mycket kläder så blir en hel del. Sen behöver hon kanske inte allt man köper. Men man vill ju ge allt man har och kan till sitt barn. 
 
Sen har vi ju dom stora kostnaderna som kommer med att man skaffar barn! Vagn, bilstol, säng/korg, skötbord och allt sådant. & där snackar vi kanske 25000-30000, minst! 

Kommentarer

Postat av: Elin F

Publicerad 2014-08-18 21:30:06

Hej! Hur är din inställning till att dela på föräldraledighet, dvs jämställdhet kring den och tiden med sitt gemensamma barn? Extra nyfiken eftersom du nämnde ekonomin som ett (självklart?!) skäl till att du ska vara hemma mest. Många värdesätter jämställdheten och rätten för pappan att vara hemma med sitt barn mer än pengarna man "förlorar". Delar man får man jämställdhetsbonus så man förlorar inte ens särskilt mycket.. Allt för att uppmuntra till att dela! Som du säkert märker är jag förespråkare för att Alla vinner (framförallt psykiskt och i relationen med barnet) på att dela på föräldraledigheten, inte nödvändigtvis 50/50 men jag har svårt att förstå varför endel mammor (och pappor?) väljer att mamman ska vara hemma i typ 1,5 år och pappan enstaka dagar/veckor.. Så det är intressant att höra andras synsätt. MVH/Elin, mamma till en tjej på 5,5 månader :)

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-08-19 06:14:19

Jämställdhetsbonusen ligger väl på ca 50 kr/dag? Inte särskilt mycket. Har även lyssnat på "barnvagns promenader" där louise (leg barnmorska och psykoterapeut) påstår att separation mellan mamma och barn inte ska ske under första året.

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-08-19 06:14:40

Jämställdhetsbonusen ligger väl på ca 50 kr/dag? Inte särskilt mycket. Har även lyssnat på "barnvagns promenader" där louise (leg barnmorska och psykoterapeut) påstår att separation mellan mamma och barn inte ska ske under första året.

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-08-19 09:33:31

Det var ett sjukt påstående! Såtillvida hon inte menar typ att man som mamma inte ska Åka bort i flera dagar/veckor, men så är ju inte fallet om man bara börjar jobba/plugga och lämnar över föräldraledigheten till barnets far, precis som förespråkas i det moderna Sverige :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sandra Eriksson

- Mamma till Felicia född 20140116 & Alice född 20151111

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela